‘In een longway waarin 3 paren met elkaar de figuren dansen, herhaalt paar 1 iedere keer met de 2 volgende paren de figuren de hele rij af naar achteren toe.’  Wat?

Zo begint de beschrijving van de dans die de deelnemers aan de Jane Austen dansworkshops afgelopen zondag oefenden. In de Brasa Dance Studios in Amsterdam werd weer flink gezweet op de eeuwenoude danspassen die op televisie eigenlijk altijd heel eenvoudig lijken.  The Shrewsbury Lasses (ook wel bekend als ‘other way, Mr Collins’ uit P&P 1995) bleek ingewikkeld, maar niet onoverkomelijk. Na ruim anderhalf uur dansen begon het ergens op te lijken. Ook werd er weer hard gewerkt aan de twee dansen van de vorige keer: ‘The Hole in the Wall’ en ‘Mr. Beveridge’s Maggot’. 

Het zal misschien niet al te lang meer duren voordat de dansen in een echte achttiende eeuwse setting uitgevoerd kunnen worden. Monique van de Jane Austen Club Hyve, iniatiefneemster van de workshops, deelde mee dat zij bezig is met het organiseren van een bal in een heus kasteel. Dit zou in het voorjaar van 2010 plaats moeten gaan vinden. Hou deze website in de gaten voor meer informatie.

 Wil je zelf graag leren dansen als Elizabeth Bennet? In het najaar organiseert Monique opnieuw dansworkshops. De data zijn al bekend: op de zondagen 15 november, 13 december en 10 januari.  Je kunt je opgeven voor deze workshops via de Jane Austen Club Hyve.