house_ws

In juli van dit jaar wordt één van de belangrijkste verhuizingen in de Engelse literatuurgeschiedenis herdacht: die van Jane Austen naar Chawton, Hampshire. Na jarenlang nauwelijks iets op papier te hebben gezet, begon Jane in de cottage op het landgoed van haar broer Edward weer met schrijven. Hier herschreef ze Sense and Sensibility, Pride and Prejudice en Northanger Abbey en schreef ze haar nieuwe romans Emma, Persuasion en Mansfield Park.

In het huis is tegenwoordig het Jane Austen´s  House Museum gevestigd. Het museum viert het tweehonderdjarig jubileum van de verhuizing met een grootscheepse verbouwing en herinrichting, zo meldt de Petersfield Post. Dit zal eind juni voltooid zijn.  Op de dag van de viering, 5 juli, zijn er verschillende activiteiten voor bezoekers van het museum. Op de dag dat de verhuizing van Jane Austen echt plaatsvond, dinsdag 7 juli, wordt er vanalles georganiseerd voor de kinderen van Chawton Primary School. Kinderen en leraren zullen die dag in Regency kleding rondlopen. Meer info vind je op de website van het museum.