Dit forum gaat sluiten

Beste forumbezoekers, dit forum gaat sluiten. Lees er meer over in het Welkom-topic.

Hier kun je alles kwijt wat je kwijt wilt over Pride and Prejudice.
Gebruikersavatar
By Karin
#361
Wat mij opvalt: de vijf Bennet-meisjes zijn wel zo verschillend, dat het soms maar lastig is voor te stellen dat ze allemaal uit hetzelfde gezin komen. Vooral Jane en Mary vind ik eigenlijk niet geloofwaardig. Zij hebben niet alleen niks gemeen met hun andere zussen, maar zelfs niet met hun ouders. Jane is zacht en gevoelig, wil van iedereen alleen het beste denken. Zowel pa als ma Bennet kun je niet op deze eigenschappen betrappen. Hoe komt Jane zo? Van Mary zou je nog kunnen zeggen dat ze net als haar moeder gebrek aan decorum heeft, maar wat betreft interesses en levenshouding is verder alle overeenkomst ver te zoeken. In een tijd waarin de levensfeer van mensen maar heel erg beperkt is (geen tv, geen verre reizen, geen school (?)), is het toch opvallend dat zij zulke andere interesses heeft dan de rest van haar familie.
Gebruikersavatar
By by a lady
#362
Misschien komen die verschillen door de nalatigheid van de ouders (in hun hoop op een zoon vergeten ze de jongste drie dochters de waardigheid mee te geven die de andere twee wel mee hebben gekregen). Misschien hebben de oudste twee meer onder de invloed van hun tante mrs. Gardiner meer manieren ontwikkeld. Een gezin met zulke verschillen is voor het verhaal natuurlijk wel wat interessanter he, maar ik denk niet dat het onmogelijk is om zulke verschillen binnen een gezin te hebben.
Gebruikersavatar
By Jet
#377
by a lady schreef:Misschien hebben de oudste twee meer onder de invloed van hun tante mrs. Gardiner meer manieren ontwikkeld.
In hoofdstuk 25 staat inderdaad dat Jane en Lizzy vaak bij de Gardiners hebben gelogeerd. Ik heb zelf het gevoel dat zowel Jane als Lizzy meer op hun oom en tante lijken dan op hun eigen ouders (hoewel Lizzy haar humor wel van haar vader lijkt te hebben). Logeerpartijen waren in die tijd ook altijd erg lang als je Austen moet geloven (en waarom zouden we dat niet doen ;) ) dus de invloed van zo'n lang bezoek zal dan ook aanzienlijk zijn geweest, zeker toen Jane en Lizzy nog erg jong waren. Zowel oom als tante Gardiner lijken me erg warme mensen, ik denk dat Jane en Lizzy daar een graantje van hebben meegepikt. En sja, een kind heeft ook een eigen karakter, niet alles wordt uit de omgeving "gekopieerd". Jane is blijkbaar van nature gevoelig en Lizzy van nature gevat en vrolijk.

Verder is het redelijk normaal dat kinderen niet dezelfde interesses hebben als hun ouders, sowieso zit er een generatie tussen (en ik denk dat er destijds ook al wel sprake was van een dusdanige "vooruitgang" en modernisering dat er tussen twee generaties daadwerkelijk een kloof kon ontstaan) en kinderen gaan natuurlijk ook met anderen om die hen op ideeën voor nieuwe interesses kunnen brengen. Overigens houden zowel Lizzy, Mr. Bennet als Mary veel van lezen, dus wat dat betreft valt naar mijn mening ook voor Mary de appel niet zover van de boom als het misschien lijkt. Dat Mary meer van "stichtelijke" literatuur houdt en graag filosofeert - sja, ik heb ook andere interesses dan mijn eigen ouders, je bent immers geen kopie van je "verwekkers".
Gebruikersavatar
By Karin
#387
Ach ja, de Gardiners. Die was ik even uit het oog verloren. Nu ik weer over die lieve mensen lees en begrijp hoeveel tijd Jane en Elizabeth daar hebben doorgebracht, wordt het me weer een stuk duidelijker.
Gebruikersavatar
By Diewertje
#402
Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik denk dat ik een hele andere kijk heb op de personages van Jane Austen. Naar mijn mening zijn de meeste figuren, vooral in P&P, zeer extreme persoonlijkheden / karikaturen die voornamelijk bedoeld zijn om de lezer te vermaken. In de echte wereld zullen deze nooit voorkomen en daarom neem ik hun ook niet zo serieus.

Ik denk dat in P&P alle personages, met uitzondering van de hoofdpersonen, 'platte figuren' (*graaf graaf in mijn geheugen*, heette dat zo?) zijn, oftewel niet uitgewerkte, maar wel zeer extreme karakters. Kijk maar naar Mr. and Mrs. Bennet, Lydia, Mary, Mr. Collins, Lady Catherine, allemaal karikaturen van het 'type mens' waar zij voor staan.

Ik ben benieuwd naar jullie mening!
Gebruikersavatar
By Jet
#403
Hoe Austen die personages heeft bedoeld zullen we natuurlijk nooit weten, maar feit is dat in vrijwel alle boeken (niet alleen die van Austen) de minder belangrijke personages erg plat worden weergegeven. Er is eenvoudigweg geen ruimte of aanleiding om die personages uit te diepen. Iedereen heeft wel iets karikaturesks in zich, toch? ;)
Gebruikersavatar
By Karenlee
#454
Ik meen een zin uit de boek te herinneren waarin wordt gesuggereerd dat Mary zich zo serieus ging storten op morale boeken en andere 'accomplishments' (om een 'perfecte' jonge dame te worden) als compensatie voor het feit dat zij niet zo knap was als haar zusters.

Wat Jet zei - ieder kind heeft een eigen basis karakter: Jane, lief en aardig; Lizzie, slim en vrolijk; Kitty, de eeuwige meeloper; Mary, stil en serieus; Lydia, vol energie maar vrij onverstandig. En dat wordt verder gevormd (gesterkt/afgeremd) door de invloeden om hun heen. Ik denk ook dat Lizzie en Jane veel te maken hebben gehad met de Gardiners - ze worden genoemd als 'great favorites' van de tante - met alle goede gevolgen van dien. Als de ouders anders waren, dan was Mary misschien minder betweterig en waanwijs geworden, en Lydia minder ongeremd en wild. Aan het eind van P&P wordt verteld dat Kitty, door veel minder tijd door te brengen met Lydia, en veel meer met Jane en Lizzie na hun huwelijken, became "less irritable, less ignorant, and less insipid". En Mary ook, de enige dochter die nog thuis was, moest minder lezen en vaker mengen in society, maar omdat "she was no longer mortified by comparisons between her sisters' beauty and her own, it was suspected...that she submitted to the change without much reluctance."

In de ogen van Austen, dus, konden (sommige) mensen wel degelijk veranderen.
Gebruikersavatar
By by a lady
#515
en.....als al die zussen allemaal even knap en accomplished als Jane en Lizzy waren dan zou het boek minder leven omdat Lydia dan in ieder geval niet eens er vandoor was gegaan met Wickham!!!! Nee werkelijk, ook al is het niet echt in te denken dat er binnen een familie ZULKE grote verschillen bestaan (maar het bestaat wel), maakt het dit boek ook weer formidable!

de personages die geen hoofdrol vervullen zijn ALTIJD platter / minder diepgaand beschreven / uitgewerkt dan de hoofdrollen. Dat zou zo verwarrend zijn!
Gebruikersavatar
By Karenlee
#517
by a lady schreef:de personages die geen hoofdrol vervullen zijn ALTIJD platter / minder diepgaand beschreven / uitgewerkt dan de hoofdrollen. Dat zou zo verwarrend zijn!
Inderdaad. Je moet je kunnen concentreren op degene die het allerbelangrijkste zijn en je hoofd niet moeten vullen met onnodige details over de anderen.
Dit forum gaat sluiten

https://64.media.tumblr.com/24ef6e7ef9a1ec9bda822[…]

Artikel Sunday Times

Hahaha

Mrs Crocombe

Er staan mooi plaatjes in en in een aantal hoofdst[…]

Wij zijn bij episode 3 nu. Aangename , sfeervolle […]

Bezoek JaneAusten.nl voor het laatste nieuws!