Je kunt dit weekend genieten van twee Austen (gerelateerde) verfilmingen op tv. Op zaterdag 20 juli zendt NPO2 Love & Friendship uit om 23.40 uur. Op zondag 21 juli kun je om 13.25 uur op RTL4 kijken naar Austenland.

Over Love & Friendship

Dit is de verfilming van Jane Austens novelle Lady Susan. Een ander soort Austen dan je gewend bent: waar in haar andere boeken de hoofdpersonages eerzame en deugdzame jonge vrouwen zijn, is Lady Susan een vrouw van de wereld die al zoekend naar een echtgenoot een spoor van ellende achterlaat. Toch kun je niet anders dan een zekere bewondering voor haar voelen. De Amerikaanse regisseur Whit Stillman (Last Days of Disco, Metropolitan), zelf een fervente ‘Janeite’, zag in het levendige verhaal van de jonge Austen het perfecte materiaal voor een kostuumkomedie. Zijn film, die in 2016 in première ging, werd wereldwijd met lof ontvangen.
Zaterdag 20 juli, NPO2, 23.40 uur.

Over Austenland

Jane Hayes’ (Keri Russell) adoratie voor Jane Austen staat haar liefdesleven in de weg. Om voor één keer de heldin in haar eigen verhaal te zijn, geeft ze al haar spaargeld uit aan een trip naar Austenland, een excentriek resort waar de gasten worden ondergedompeld in de Regency-periode. Gewapend met bonnet, korset en borduurwerkje doet Jane haar uiterste best om geen oude vrijster te worden, maar ze voelt niet goed aan waar de fantasie ophoudt, en de werkelijkheid, en misschien wel de liefde, begint. Een maffe romantische komedie waar de meest fanatieke Janeites zich een beetje in zullen herkennen.
Zondag 21 juli, RTL4, 13.25 uur.