NPO2 zendt vanavond (vrijdag 3 ausgustus) om 23.25 uur de komedie Love & Friendship uit, van regisseur Whit Stillman. Dit is de verfilming van Jane Austens novelle Lady Susan. Een ander soort Austen dan je gewend bent: waar in haar andere boeken de hoofdpersonages eerzame en deugdzame jonge vrouwen zijn, is Lady Susan een vrouw van de wereld die al zoekend naar een echtgenoot een spoor van ellende achterlaat.

Vilein

Geen personage in Jane Austens werk is zo vilein als Lady Susan Vernon, het hoofdpersonage uit haar novelle Lady Susan. Toch kun je niet anders dan een zekere bewondering voor haar voelen. De Amerikaanse regisseur Whit Stillman (Last Days of Disco, Metropolitan), zelf een fervente ‘Janeite’, zag in het levendige verhaal van de jonge Austen het perfecte materiaal voor een kostuumkomedie. Zijn film, die in 2016 in première ging, werd wereldwijd met lof ontvangen. Benieuwd naar wat wij ervan vinden? Lees dan onze recensie.

Bekijk de trailer