(c) Jane Austen's House Museum

(c) Jane Austen’s House Museum

De muziekcollectie van Jane Austen en haar familie is dankzij de University of Southampton online te bekijken. Het gaat om een collectie van 18 albums met in totaal zo’n 600 muziekstukken.

Unique glimpse

Volgens Professor of Music Jeanice Brooks, die het project leidt, is het digitaliseren van de muziekcollectie van groot belang. Zij zegt:
“Jane Austen’s novels are full of musical scenes, and this collection will help literature scholars and Austen fans to better understand the real musical environment that fed the novelist’s imagination. Just as importantly, the collection provides music historians with a unique glimpse of the musical life of an extended gentry family in the years around 1800.”

Muzieksmaak

Jane Austen speelde piano en zong. Net als een aantal van haar familieleden verzamelde ze haar favoriete muziekstukken door ze te kopiëren in eigen albums of ze als losse stukken te kopen. Het geeft goed de muzieksmaak van Jane Austen en haar familie weer.

Samenwerking

Het digitaliseren van de Austen-muziekcollectie is een samenwerking tussen onderzoekers van de University of Southampton, Chawton House Library en de eigenaren van de collectie. Dit zijn het Jane Austen’s House Museum en twee nazaten van de Austens: Richard Jenkyns en Richard Knight.

Bekijk de collectie

Benieuwd naar de muziekcollectie van de Austens? Je kunt haar hier bekijken.