Op 22 september is het precies 10 jaar geleden dat de film Pride & Prejudice in Nederland in première ging. Dit vieren wij deze week met een aantal speciale blogberichten en een filmavond op 25 september.

Netherfield-BallDacht je dat je alles over de film Pride & Prejudice wist? Deze 10 weetjes laten je anders kijken:
[unordered_list style=”star”]

  • In de eerste scène zie je Elizabeth Bennet een boek lezen. Dit boek heeft de titel First Impressions – zoals de eerste versie van Jane Austens Pride and Prejudice heette. En als je heel goed kijkt, zie je dat de opengeslagen bladzijden het laatste hoofdstuk uit Pride and Prejudice bevat, met veranderde namen. Een leuke knipoog van regisseur Joe Wright!
  • De film speelt zich af in 1797, het jaar waarin Jane Austen de eerste versie van Pride and Prejudice schreef. Het is ook de reden waarom de kleding er anders uitziet dan in andere verfilmingen. De empire-taille was in die tijd nog niet op het Engelse platteland (zoals Meryton) doorgedrongen. De stadse Caroline Bingley is uiteraard wel al zover, en daarom zie je haar in deze film uitsluitend in empire-stijl gekleed.
  • Simon Woods, die Mr Bingley speelt, en Rosamund Pike, die Jane speelt, zijn in werkelijkheid ex-geliefden. Ze kregen een relatie tijdens hun studietijd in Oxford en waren twee jaar lang een stel. Toen ze beiden gecast werden voor de film, hadden ze elkaar al twee jaar niet meer gezien. Ze vonden het geen probleem om samen te werken.
  • De scène waarin Bingley zijn aanzoek aan Jane ‘oefent’ is grotendeels geïmproviseerd. Eigenlijk was de scène korter, maar Simon Woods was zo goed op dreef dat de regisseur het erin heeft gelaten.
  • Keira Knightley was tijdens de opnames van P&P ook bezig met de voorbereidingen voor de film Domino. Daarvoor moest ze haar haar afknippen en spieren kweken. Gedurende een deel van P&P draagt ze daarom een pruik en jurken met lange mouwen om haar gespierde armen te verbergen.
  • Tamzin Merchant, Georgiana Darcy in de film, bespeelt zelf de piano in haar scènes.
  • De dansscène tussen Elizabeth en Darcy is in één take opgenomen. Dit was eigenlijk niet de bedoeling, het zou eigenlijk een scène zijn die uit meerdere opnames bestond. Maar toen regisseur Joe Wright de opname terugzag, vond hij het zo mooi, dat hij die ene take heeft gebruikt.
  • Romola Garai deed auditie voor de rol van Elizabeth Bennet, maar kreeg ‘m niet. Later speelde zij Emma Woodhouse in de BBC-serie Emma.
  • Matthew Macfadyen is nogal bijziend. Voor de scène aan het eind van de film, waarin hij door de mist wandelt, werd gebruik gemaakt van een felrode vlag. Zo wist Matthew in welke richting hij moest wandelen.
  • Emma Thompson, die het script van de razend populaire verfilming van Sense and Sensibility uit 1995 schreef (en daarvoor een Oscar kreeg) schreef ook mee aan het script van Pride & Prejudice. De scènes die zij schreef zijn die waarin Charlotte Lucas aan Elizabeth Bennet uitlegt waarom ze met Mr Collin trouwt, en de scène in Lambton Inn waarin Elizabeth Bennet vertelt over Lydia’s ‘elopement’ met Wickham.

[/unordered_list]
Bron: IMDb