Janet Todd - Jane AustenDoor Odette Snel

Afgelopen jaar zijn we, mede door de viering van 200 jaar Pride and Prejudice, werkelijk overstelpt met boeken die verschenen zijn over Jane Austen. Door deze overvloed is het mogelijk dat je het boek Jane Austen, her life, her times, her novels over het hoofd hebt gezien. En dat zou jammer zijn, want dit boek is echt een parel.

En wat voor parels geldt, geldt ook voor dit boek: het is niet goedkoop, maar wel een pronkstuk en een boek waar je blij van wordt en zuinig op moet zijn.
Vanwege zijn omvang zul je het niet snel meenemen in een tas om onderweg te lezen, maar het is echt een boek om thuis van te genieten.
De zachte kaft heeft een hoog aaibaar gehalte en mag zeker gezien worden. Maar het belangrijkste is natuurlijk de inhoud.

De inhoud is geschreven door Janet Todd, president van The Lucy Cavendish College in Cambridge en professor aan The Aberdeen University. Haar specialisatie is historische vrouwenliteratuur, waaronder Mary Wallstonecraft en Mary Shelley. Ze was verantwoordelijk voor The Cambridge Edition of the Works of Jane Austen.

Werk

Janet Todd - Jane Austen

De bonus is de inhoud van de drie enveloppen in het boek.

Het boek beschrijft het leven van Jane Austen, maar focust met name op al haar werk, vanaf haar vroege werk, zoals Love and Freindship tot aan Sanditon. Elk boek wordt uitgebreid beschreven aan de hand van de achterliggende thema´s, de hoofdpersonen, de ontvangst van het boek en de historische achtergrond. Ook wordt aandacht besteed aan schrijvende tijdgenoten Fanny Burney en Mary Wallstonecraft en diverse historische figuren, zoals Napoleon, Walter Scott en George IV (prince regent).

Wat het boek zo indrukwekkend maakt, zijn de schitterende foto´s, sommige beslaan zelfs twee pagina´s. Naast foto´s van historische tekeningen, schilderijen, portretten en karikaturen, ook foto´s van bekende acteurs uit de films en series die van de boeken zijn verschenen.

Bonus
Maar de bonus van dit boek is toch de inhoud van de drie enveloppen die in het boek zijn geplakt. Elke enveloppe bevat vijf of zes juweeltjes, zoals de brief die George Austen (Jane´s vader) aan de uitgever Thomas Cadell heeft geschreven, een brief uit Lady Susan, een brief van Jane aan Cassandra en een ‘nieuw en correct plan van Bath’ uit 1810.

Het boek eindigt met een hoofdstuk over de hedendaagse Jane Austen rage, die tot uiting komt in de vele adaptaties en verfilmingen van haar boeken, zoals Death comes to Pemberley en Bridget Jones’ Diary.

Janet Todd’s boek moet je eigenlijk zien om er verliefd op te worden; het is net als een parel geheel uniek.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Het is te koop in onze webshop!