EMMA.

27 februari in de bioscoop. Praat mee!

Is Mansfield Park je favoriete Jane Austen-boek? Of juist niet? Laat hier weten waarom
#64873
Inderdaad was in die tijd de positie van de vrouw heel anders. Over het leven van Fanny werd steeds door anderen beslist: de verhuizing naar haar oom en tante, dat hield in dat ze weg werd gerukt uit haar vertrouwde omgeving, die weliswaar niet erg warm en liefdevol was. Er werd over haar beslist en geoordeeld in haar nieuwe omgeving. Fanny volgde gedwee, haast als een mak schaap. Totdat haar principes in het geding komen: dan weet ze zich met hand en tand te verzetten.
Tijdens het lezen vroeg ik me weleens af hoe ik gereageerd zou hebben op die leeftijd en in die omstandigheden en samenleving. De eerlijkheid gebied me te bekennen dat ik waarschijnlijk niet zoveel ruggengraat zou tonen, maar me naar de wil van de familie had gebogen. Ai........
#64875
Alle andere heldinnen in de boeken van Jane Austen beginnen hun leven op een hoog , rijk niveau, waar vandaan ze een neergang maken.
Fanny is de enige die haar leven in een arme omgeving begint, daarna in een rijke omgeving komt die haar niet zomaar accepteert en waar ze zelf ook nog de weg moet vinden.
#64878
Maar niet alle andere heldinnen maken een neergang: Emma is geboren - en blijft - heel erg rijk.
#64880
Nee dat klopt Karenlee, naast Emma ook Eilzabeth. Het mooie is dat ondanks alle sociale druk en regels de Jane Austen hoofdrolspelers hun hart volgen, de status en eventuele rijkdom van de huwelijkskandidaat lijkt er niet veel toe te doen.
#64891
Henk schreef:Emma klopt. Maar Elizabeth's toekomst was nog helemaal niet zo zeker na het afwijzen van twee aanzoeken op ern rij.
Inderdaad. Terwijl een ding wel degelijk zeker was over haar toekomst: Als ze niet getrouwd was, zou zij een stuk verder afdalen financieel gezien (net als de Dashwood zusters en Austen zelf) nadat haar vader overleden was.
#64893
Inderdaad en financieel afdalen in die tijd waarin een mens werd beoordeeld op status en inkomen.....dat had consequenties! Tenminste, zo komt het wel over op mij, als ik de boeken van Jane Austen lees.

In de avond is er altijd nog even een uurtje over […]

Emma dvd

De dvd heb ik aangeschaft en deze is geweldig. Dit[…]

Social Media Campaign

Misschien worden je wensen vervuld: https://www.ja[…]

Waar draait EMMA.?

"Emma" draait in Pathé Tuschinski[…]

Bezoek JaneAusten.nl voor het laatste nieuws!