EMMA.

27 februari in de bioscoop. Praat mee!

Geef hier je meningen over Jane Austens jeugdwerk en onvoltooide of ongepubliceerde verhalen
Gebruikersavatar
By Diewertje
#639
Naast ´de zes´ en Sanditon, The Watsons en Lady Susan, wil ik ook graag JA`s ´Early work´ hebben, maar het is me niet helemaal duidelijk wat dat precies omvat. Weet iemand dat, is daar ergens een overzicht van?
Ik heb nu een boekje met 'Love and Freindship' (inclusief spellingsfout ;) ), The history of England, Lesley Castle en 'a collection of letters' (4). Maar ik ben er dus niet zeker van of dit alles is...
Gebruikersavatar
By Karenlee
#814
De early works van Jane worden collectief de 'Juvenilia' genoemd. Ze heeft het geschreven in drie notiteiboekjes - de eerste een cadeau van haar vader die vondt dat ze de grappige dingen die ze af en toe opschreef om haar familie te amuseren goed bij moest houden. Op de binnenkant van het eerste schreef hij ‘Effusions of Fancy by a very Young Lady consisting of Tales in a Style entirely new’. Lief, he? Er zijn veel meer dan degene die jij opnoemt. De meeste zijn korte verhalen, maar er is ook het begin van iets wat leek een volledige roman te worden (Catharine, or The Bower), dramatische sketsen, gedichten en een paar non-fictie stukken, inclusief een heel 'History of England' dat meer dan 300 jaar geschiedenis voorbijrast in minder dan 20 bladzijden - het is erg grappig. Haar stuk over Charles I: "The Events of this Monarch's reign are too numerous for my pen, and indeed the recital of any Events (except what I make up myself) is uninteresting to me; my principal reason for undertaking the History of England being to prove the innocence of the Queen of Scotland, which I flatter myself with having effectually done, and to abuse Elizabeth, tho' I am rather fearful of having fallen short in the latter part of my Scheme." Cassandra heeft tekeningen gemaakt voor de 'History'.

Veel van de Juvenilia kan je lezen op de (overigens fantastisch) http://www.pemberley.com website - zo'n beetje het meest uitgebreide 'reference en resource' site over Austen, haar leven en haar werk op de web. De link naar de juvenilia is http://www.pemberley.com/janeinfo/juviscrp.html. Het staat er niet allemaal op, maar de belangrijkste stukken wel. Ik ging zoeken naar een complete overzicht, en geef dit 'table of contents' van een boek dat alleen over de juvenilia gaat - de pagina nummering geeft ook een idee van hoe lang de verschillende stukken zijn:

General editor’s preface ix
Acknowledgements xiii
Chronology xv
Introduction xxiii
Note on the text lxviii

Volume the First
Frederic and Elfrida 3
Jack and Alice 13
Edgar and Emma 33
Henry and Eliza 38
The adventures of Mr Harley 46
Sir William Mountague 47
Memoirs of Mr Clifford 50
The beautifull Cassandra 53
Amelia Webster 57
The Visit 61
The Mystery 69
The Three Sisters 73
To Miss Jane Anna Elizabeth Austen 90
A fragment—written to inculcate the practise of Virtue 91
A beautiful description of the different effects of Sensibility on different Minds 92
The Generous Curate 94
Ode to Pity 96

Volume the Second
Love and Freindship 101
Lesley Castle 142
The History of England 176
A Collection of Letters 190
To Miss Fanny Catherine Austen 215
The female philosopher 216
The first Act of a Comedy 218
A Letter from a Young Lady 222
A Tour through Wales 224
A Tale 225

Volume the Third
Evelyn 229
Catharine, or the Bower 241
Corrections and emendations 296
Appendix A: The History of England: facsimile 297
Appendix B: Marginalia in Oliver Goldsmith’s The History of England 316
Appendix C: Marginalia in Vicesimus Knox’s Elegant Extracts 352
Appendix D: Sophia Sentiment’s letter in The Loiterer 356
Appendix E: Continuations of ‘Evelyn’ and ‘Catharine’ by James Edward Austen and Anna Lefroy 363
Abbreviations 371
Explanatory notes 373

Wat je vast zal opvallen is wat een grof en 'stoute' gevoel van humor jong Jane had - de verhalen zijn vol met diefstal, vreemdgaan, moorden e.d. Ik heb een keer een heel interessante stuk gelezen over hoe zij haar onderwerp keus wellicht moest 'temmen' toen ze serieus wilden schrijven met publicatie in gedachten. Weet niet of ik er helemaal mee eens ben - in kinderen en jonge tieners is het gevoel van humor vaak vrij ongenuanceerd. Maar dat ironisch, komisch toon van haar is er al - je herkent het meteen.

Trouwens, als je klaar bent met de eerste 16 hoofdstukken van 'Sanditon', moet je de 'afgemaakte' versie ("van Jane Austen and 'A Lady'' ") lezen. De andere pogingen die ik onder ogen heb gezien om Sanditon af te maken zijn waardeloos, maar dit is een waarvan ik denk dat Jane zelf (op een paar kleine punten na) haar goedkeuring zou hebben gegeven. Samen met Fitzwilliam Darcy, Gentleman, is het een van mijn Top 5 van Jane para-literatuur.
Gebruikersavatar
By Karenlee
#822
Nog even iets over haar 'grof' gevoel voor humor toen ze jong was. Haar familie vondt Lady Susan zo schokkend (een amorele vrouw die eigenlijk geniet van haar slechte leven, en niet eens 'afgestraft' wordt) dat ze het niet wilde laten publiceren met de andere juvenilia.
Laatst gewijzigd door Karenlee op 27 jun 2009 16:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
By Karin
#823
Ik ga er binnenkort toch eens aan beginnen, heb het boek met de juvenilia al een tijd in de kast staan, maar er komt altijd wel iets anders tussen ;-) (Oh ja, we gaan volgende week eerst Emma (of een ander van de grote zes) lezen... mmm). Ik ben wel eens begonnen aan wat juvenilia van Charlotte Brontë, maar daar was naar mijn mening niet doorheen te komen. Enorm wollig. Maar ik geef de jonge Jane graag een kans!
Gebruikersavatar
By Diewertje
#829
Superbedankt Karenlee, mijn JA "verlanglijst" kan weer flink worden uitgebreid!

@Karin: Een heel klein voorproefje van de juvenalia heb je al gekregen in Mansfield Park van Patricia Rozema
Gebruikersavatar
By by a lady
#832
poe hee, nog een hoop te doen :D . leuk projectje voor de zomervakantie. Ik ga het niet allemaal kopen, de bibliotheek is goed voorzien van JA.
Gebruikersavatar
By Em'ly
#1792
by a lady schreef:poe hee, nog een hoop te doen :D . leuk projectje voor de zomervakantie. Ik ga het niet allemaal kopen, de bibliotheek is goed voorzien van JA.
Bij ons valt dat behoorlijk tegen, echt maar twee boeken en vaak is de andere weg,
wij hebben twee Theek5 ( da's een bibliotheek) bij ons in de buurt maar alleen die in het centrum heeft er soms twee of een
By celiacardun
#3494
Owww ik wist niet dat de Juvenalia ook te koop zijn in boekvorm.... Aargh, nog een boek erbij op de stapel! Ik heb net de Mysteries of Udolpho besteld en die blijkt errug dik te zijn (en ik vraag me af of ie leesbaar is), dus ik wacht nog maar even met het bestellen van de Juvenalia!

Lady Susan was inderdaad interessant om te lezen, maar ik vond 'm toch niet zo heel erg leuk...
Gebruikersavatar
By Karenlee
#3532
In Lady Susan zie je overduidelijk (en in Northanger Abbey ook, naar mijn mening) dat haar schrijftalent nog in de ontwikkelfase was. Maar toch heel origineel dat een tienerdochter van een dominee meer dan 225 jaar geleden zoiets uberhaupt zou schrijven, vindt je niet?
Gebruikersavatar
By Sebazzel
#7482
Karenlee schreef:In Lady Susan zie je overduidelijk (en in Northanger Abbey ook, naar mijn mening) dat haar schrijftalent nog in de ontwikkelfase was. Maar toch heel origineel dat een tienerdochter van een dominee meer dan 225 jaar geleden zoiets uberhaupt zou schrijven, vindt je niet?
Ja, precies, al vond ik "The History of England" en "Love and Freindship" echt he-le-maal geweldig.. :D

In de avond is er altijd nog even een uurtje over […]

Emma dvd

De dvd heb ik aangeschaft en deze is geweldig. Dit[…]

Social Media Campaign

Misschien worden je wensen vervuld: https://www.ja[…]

Waar draait EMMA.?

"Emma" draait in Pathé Tuschinski[…]

Bezoek JaneAusten.nl voor het laatste nieuws!