EMMA.

27 februari in de bioscoop. Praat mee!

Alles over de Regency-periode, tijd waarin Jane Austen leefde...
Gebruikersavatar
By Henk
#52590
In 1812 had het Engelse leger niet alleen te maken met Frankrijk, ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gebeurden er dingen die de geschiedenis zouden bepalen.

De voorbereidingen in Canada voor een heleboel festiviteiten betreffende "The War of 1812" zijn al in volle gang.
De oorlog tussen Engelsen en Amerikanen, waar de beslissende slag beslist werd door Laura Secord,die de Engelsen vitale informatie kon geven, gehoord in haar eigen huis waar officieren gehuisvest waren.
Hoewel die slag in 1812 gewonnen werd door de Engelsen liep de afwikkeling van deze oorlog door tot in 1814.
De festiviteiten zullen dan ook doorduren tot in 2014, het hoogtepunt is volgend jaar, 2013.

Er zijn heel veel festiviteiten op nationaal niveau, op lokaal niveau, maar ook aan de Amerikaanse kant tot in de Atlantische Oceaan.
Daar zullen re-enactments gehouden worden met historische en moderne Engelse, Amerikaanse en Canadese oorlogschepen.

Op plaatselijk niveau worden overal re-enactments gehouden, er worden festivals gehouden, etc.
Allemaal op z'n Canadees: Dat wil zeggen groots !

De belangrijkste evenementen zijn in het Niagara-gebied, waar het zich allemaal afspeelde.
Er zijn talloze websites in de lucht over van alles, en zeker ook welke kleding gedragen zal moeten worden.

Ondoenlijk om al die links en informatie hier de posten, maar deze komt aardig in de buurt:

What to wear for 1812-workshop

Belangrijke site met een video waarin Laura's Secord's rol duidelijk wordt gemaakt: Fort Erie 1812
#54184
Ja, plotseling was Engeland niet verwikkeld in 1, maar in 2 oorlogen. Nog meer mensen het leger in, nog meer schepen nodig, terwijl Amerikaanse piraten...erm...privateers de handelslijnen van Engeland bestookten. En voor 3 landen een oorlog die ze eigenlijk maar het liefst zo snel mogelijk vergaten.
De Amerikanen verloren de oorlog, omdat ze te land veel veldslagen verloren, op 1 bekende slag na: de slag bij New Orleans in januari 1815. Die dan ook prompt elke keer aangehaald wordt om te bewijzen dat Amerika de oorlog gewonnen had. Maar in de praktijk behield Engeland al zijn grondgebied in Canada, waardoor veel van de oorlogsdoelen van de VS helemaal niet gehaald werden. En de Britten brandden het Witte Huis plat.
Canada viert dit groots, omdat het het gevoel heeft dat de oorlog gewonnen werd door Canadese troepen en inspanningen. Formeel was Canada nog een kolonie, maar de gezamenlijke inspanningen van alle kolonisten die er woonden smeedden de kolonie wel samen tot iets wat later met recht een land kon worden genoemd.
De Britten besteden er maar weinig aandacht aan, omdat ze veel drukker bezig waren met Napoleon verslaan, ze eigenlijk geen goede gronden hadden om de oorlog te voeren, ze er niets mee gewonnen hebben en het ze dus eigenlijk vooral heel veel dode soldaten gekost heeft. En wat ze eind 1814 aan militaire successen hadden behaald werd eigenlijk verkwanseld door de onderhandelaars die in Gent begin 1815 de vredesbesprekingen met de VS voerden. Bovendien waren er maar weinig echt grote veldslagen waar het Britse leger mee kon pronken, dus voor hen was het ook niet interessant.

Al met al een vergeten oorlog. Die voor degenen die er onder leden niet minder erg was, en dus het waard is om herdacht te worden...

In de avond is er altijd nog even een uurtje over […]

Emma dvd

De dvd heb ik aangeschaft en deze is geweldig. Dit[…]

Social Media Campaign

Misschien worden je wensen vervuld: https://www.ja[…]

Waar draait EMMA.?

"Emma" draait in Pathé Tuschinski[…]

Bezoek JaneAusten.nl voor het laatste nieuws!